Artiklar

Molempi parempi 2.0

By september 3, 2020No Comments

Under året som gått har vi fått ta del av både mer eller mindre kända tvåspråkiga profiler som kommit med kärleksförklaringar, uttryckt sin oro, delat med sig sina personliga anekdoter och gett konkreta tips och råd. Det har varit personer i olika åldrar och med olika bakgrund, men ett har de gemensamt: de vill främja en levande och inkluderande tvåspråkighet. Ett Finland på finska och svenska, som är både och snarare än antingen eller; inkluderar hellre än exkluderar.

Engagemanget har överträffat alla förväntningar. Våra bästa inlägg på Facebook har tiotusentals visningar, bland dem president Martti Ahtisaari, som ondgör sig över att finlandssvenskar envisas med att prata finska med honom, och journalisten Kaj Kunnas, som berättar om sin väg till tvåspråkighet via Karkkila (Högfors) till Karis. ”Det beslut som har haft flest positiva följder i hela mitt liv”, konkluderar han.

Glädjande har också varit den stora spridningen av våra videoklipp i fotoappen Instagram, där särskilt många unga – både svensk- och finskspråkiga – har följt oss och gillat vårt budskap.

I år händer det…

Nu fortsätter arbetet, och i Molempi parempi 2.0 kommer vi att försöka illustrera språkliga rättigheter så att det ska vara lätt att förstå varför det är viktigt att man får tala sitt eget språk när man är i en utsatt situation. Det blir inga intervjuer och inte heller 52 klipp – men nya grepp och helt nya former.

Du får gärna höra av dig om du har synpunkter på sådana situationer och vi hör också gärna respons på de klipp du har sett. Du kan skicka e-post till oss på adressen:

info@samarbetsforum.fi

Tack till dig som har medverkat och/eller engagerat dig i våra olika kanaler! Det har varit ett givande och intressant jubileumsår i sann tvåspråkig anda! Ditt stöd gör det möjligt för oss att fortsätta och sprida Molempi parempi-budskapet till en ännu större skara.

Om du inte ännu sett det sista klippet med flera av de medverkande så finns det här.